• Beursveteraan Jeremy Grantham heeft in een interview met persbureau Bloomberg uitgelegd waarom de aandelenmarkt in een door memes gedreven zeepbel zit.
  • Grantham wijst op de opgeblazen waardering van aandelen, de rol van gratis handelen en de invloed van cryptomunten om zijn mening te staven.
  • De legendarische belegger noemt ook het waarderingsniveau waarop hij zou weer zou overwegen om aandelen bij te kopen.

De legendarische belegger Jeremy Grantham heeft deze week zijn stelling herhaald dat de aandelenmarkt in een enorme bubbel zit. Dat deed hij tijdens een uitgebreid interview met columnist John Authers van financieel persbureau Bloomberg.

Grantham stelt dat de huidige zeepbel te lang uitdijt en noemt de ontwikkeling in de afgelopen twaalf maanden een “klassieke finale van een 11 jaar lange bullmarkt”. Een bullmarkt is een langere periode van stijgende aandelenkoersen.

“Er is sprake van extreme overwaardering als je kijkt naar de verhouding tussen omzetten van bedrijven en de beurskoersen. Bij de duurste 10 procent van de markt is de overwaardering erger dan tijdens de dotcomzeepbel van het jaar 2000. En als je de rest van de aandelenmarkt in blokjes van 10 procent indeelt op basis van de waardering, is ook telkens sprake van zeer hoge waarderingen”, legt Grantham uit.

Grantham is een specialist op het gebied van het analyseren van zeepbellen op de beurs. Hij ziet rode vlaggen bij tal van speculatieve indicatoren zoals de handelsvolumes in callopties en pennystocks (aandelen met een lage absolute waarde van een paar cent per aandeel). Ook dat is voor hem een aanwijzing dat er sprake is van een zeepbel op de beurs.

'De schaal van de beursgekte is groter'

Beursveteraan Grantham wijst er ook op dat de komst van beleggingsapps zoals Robinhood, die commissievrij handelen in aandelen aanbieden, ervoor heeft gezorgd dat een nieuwe generatie onervaren beleggers is toegetreden die nooit een serieuze zeepbel heeft meegemaakt. "De schaal van de gekte is hierdoor groter", aldus Grantham.

Hij wijst hierbij ook op de ontwikkelingen rond de ludieke cryptomunt dogecoin. "De dogecoin is ontstaan als een grap om de spot te drijven met cryptomunten die waardeloos zijn. En het is niet alleen van de grond gekomen, het is zo'n succes dat er een tweede reeks van cryptomunten is gekomen die grappen maakt over de miljardenwaardering van de dogecoin", legt hij uit.

Grantham noemt in het interview met Bloomberg 'meme-beleggen', ofwel gokken op een aandeel simpelweg omdat het grappig is en genoemd wordt op sociale media, een "nihilistische parodie op echt beleggen".

Beurs moet terug naar waardering van 18 keer de winst

Grantham legt in het interview ook uit wanneer en hoe hij weer zou terugkeren naar de beurs om aandelen te kopen. "Aandelen bijkopen is technisch eenvoudig, maar psychologisch moeilijk. Je kunt beginnen met periodiek bijkopen op het moment dat de waardering van aandelen redelijker wordt, laten we zeggen bij een gemiddelde koers-winstverhouding van 18."

De waardering van de brede, Amerikaanse S&P 500-index over de afgelopen twaalf maanden bedraagt ongeveer 30 keer de winst, terwijl de koers-winstverhouding gebaseerd op de verwachte winst in de komende twaalf maanden ongeveer 22 bedraagt, volgens gegevens van FactSet.

Totdat de Amerikaanse aandelenmarkt substantieel lagere waarderingsniveaus heeft bereikt, richt Grantham zich op opkomende markten en zogenoemde waarde-aandelen.

Wanneer de zeepbel op de beurs knapt, is volgens Grantham moeilijk te voorspellen, vanwege de enorme steunprogramma's van centrale banken en de overheid, alsook de succesvolle uitrol van coronavaccins. Die maken de zeepbel volgens hem "groter en zorgen dat-ie langer intact blijft".

[activecampaign form=24]

Lees meer over beleggen: